Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/vhosts/chiosgarden.gr/httpdocs/wp-content/plugins/essential-grid/essential-grid.php on line 101

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/vhosts/chiosgarden.gr/httpdocs/wp-content/plugins/revslider/includes/framework/functions-wordpress.class.php on line 258

Deprecated: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in /var/www/vhosts/chiosgarden.gr/httpdocs/wp-content/plugins/js_composer/include/classes/core/class-vc-mapper.php on line 111
Η Ιστορία του Βοτανικού Κήπου

Το Μοναστήρι του Αγίου Τρύφωνα

Ο Αγιος Τρύφωνας βρίσκεται 10 λεπτά της ώρας απόσταση από το κέντρο του χωριού Νένητα.

Πάνω σε ένα γήλοφο ύψους 300 περίπου μέτρα από την θάλασσα, σε τέτοια θέση όπου βλέπει κανείς όλων τον παλαιό Δήμο Ιωνίας. Ευθεία στα 100μ είναι ο οικισμός και το λιμάνι ( καταφύγιο των ψαράδων ) της ΒΟΚΑΡΙΑΣ.

Η Μονή του Αγίου  Τρύφωνα κτίσθηκε γύρω στον 17ο αιώνα. Αγνωστοι οι κτήτορες της προφανώς από τους κατοίκους της κοιν. Νενήτων. Υπήρξε περί το 1860 πράξη της Μονής όπου αναφέρει όποιος ήθελε να γίνει καλόγηρος να πουλάει την περιουσία του και να αγοράζει κτήματα πλησίον της Μονής να τα γράφει στην Μονή να τα καλλιεργεί και να είναι ακτήμονας.Ετσι βρέθηκαν πλησίον της Μονής 80 στρεμ. Με σκήνους και ελιές και άδεια κτήματα. Αφιερώθηκε στον Αγιο Τρύφωνα γιατί τα Νένητα ήταν ένα από τα ποιο παραγωγικά χωριά της Χίου. Μέρος αυτών των στρεμμάτων, δίπλα στο μοναστήρι του Αγίου Τρύφωνα στο ύψωμα του λόφου, καταλαμβάνει ο ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ περίπου 33 στρέμματα.

Στην Μονή υπήρχαν περιμετρικά κελιά του ναού της Μονής. Υπήρχε και σώζεται διατηρητέο το τέμπλο της Μονής φτιαγμένο τον 17ο αιώνα. Διατηρείται ένα τμήμα από το αρχονταρίκι της, τα κελιά της καθώς και η κουζίνα της Μονής. Η Μονή ήταν ανδρική και δεν είχε περισσότερους από 10 – 12 μοναχούς περί το 1948 – 50. Η Μονή έκλεισε με τον θάνατο του Ηγουμένου Πατήρ Κυρίλλου και η Μονή περιέρχεται στην Κοινότητα Νενήτων.

Σήμερα η Μονή ανήκει στον ενιαίο  Δήμο Χίου και διορίζεται εκκλησιαστική επιτροπή. Ήταν ανεπίσημα το πρώτο σχολείο στα Νένητα. Η Μονή ήταν πυρσός φωτοβόλος ευσέβειας και γραμμάτων με πρώτον διδάσκαλο τον μοναχό Ιγνάτιο Χωραΐτη,  προ του έτους 1834, περί τα τέλει 1790 – 1800.

Η Ιστορία του Βοτανικού Κήπου Αιγαίου.

Η κατασκευή του ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ ξεκίνησε το 2006 από την τεχνική εταιρεία AGOLMAATEE με πρόεδρο και Διευθ/ον Σύμβουλο την κυρία Χρυσάνθη Βαλαβάνογλου.

Ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στην πλήρη μορφή του, στα κτηριακά και ηλεκτρομηχανολογικά έργα,καθώς και στην ολοκλήρωση των φυτεύσεων, με την συνεργασία του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. του κέντρο γεωργικής έρευνας βόρειας Ελλάδας!

Έκτοτε έγιναν από την τοπική αυτοδιοίκηση αρκετές προσπάθειες λειτουργίας του, οι οποίες λόγω γραφειοκρατιών διεργασιών είχαν σαν αποτέλεσμα την εγκατάλειψη του Βοτανικού Κήπου.

Σήμερα με ιδιωτική πρωτοβουλία, γίνεται προσπάθεια αναδιοργάνωσής του και ένταξη του Κήπου στην ΔΙΕΘΝΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΒΟΤΑΝΙΚΩΝ ΚΗΠΩΝ, BOTANIC GARTEN CONSERVATION INTERNATIONAL και του Δικτύου Ελληνικών Βοτανικών Κήπων.

Ιστορικά στοιχεία του τόπου.

Τα Νένητα, το χωριό του ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ στην νότια Χίο,  πριν 500 χρόνια δεν υπήρχαν σαν χωριό, υπήρχαν όμως επτά (7) συνοικισμοί, συγκεκριμένα:
1) Ακρια,
2) Γιοργιώνας η παλαιά Νήτα,
3)  Γέρεια,
4) Παλαιοκάστελλο,
5) Μουγιαβλά,
6) Κώμα,
7) Παλάτσια.
Οι κάτοικοι αναγκάσθηκαν, είτε λόγω των επιδρομών των βαρβάρων πειρατών, είτε από διάφορες ανάγκες και συνθήκες που επικρατούσαν, λόγο του ότι οι οικισμοί αυτοί ήταν μικροί σαν πληθυσμός, είτε από έλλειψη της σοδειάς της Μαστίχας, καπνού και άλλων γεωργικών καλλιεργειών, να μαζευτούν προς το εσωτερικό  και έτσι έκτισαν το σημερινό χωριό. Τα παλαιά Νένητα ήταν η τελευταία κωμόπολη της νότιας ανατολικής Χίου. Τα Νένητα περιβαλλόταν από τείχος με Μέγα  Γεννουατικό Πύργο, όπου σήμερα στα θεμέλιά του είναι κατασκευασμένο το Δημοτικό Σχολείο.

Τα παλαιά Νένητα απλωνόταν  ανάμεσα στους λόφους του χωριού Αφαλλερού ( σημερινού Καταρράκτη ) και κατά δεύτερον  προς νότο μέχρι της θέσεως του λόφου Βάσταγα, ο οποίος περιβαλλόταν προς Β.Α. από τον χείμαρρο Αργέντη. Προς δυσμάς από την κοιλάδα των Νενήτων, προς Ν.Δ. από τον χείμαρο Καλαμωτής και προς ανατολάς με τον αιγιαλό.

Μετά τον μεγάλο σεισμό του 1881 ερειπώθηκαν τελείως τα παλαιά Νένητα και ανηγέρθει  ο σημερινός οικισμός. Το μοναδικό κτίσμα που διεσώθει του σεισμού είναι ο Αγ. Παντελεήμονας.

Λέγεται χωρίς συγκεκριμένες αποδείξεις ότι το όνομα Νένητα το πήρε από τον μεγαλύτερο συνοικισμό την παλαιά Νήτα που βρισκόταν στην περιοχή, το Γιοργιώνα. ΝΕΝΗΤΑ λοιπόν ίσον ( ΝΕΑ ΝΗΤΑ ) ΝΕΝΗΤΑ. Από τον Ζωλώτα, ο οποίος έχει γράψει την ιστορία της Χίου, το χωριό το όνομα το πήρε από το Νεώνητα ( ΝεώνοιμιΝέοαποκτιθέντα κτήματα ) και από το νεόκτιστο, νεοοικοδομιθέντο, εξ ου και ΝΕΝΗΤΑ.

Παλαιότερα επί της κοινοτικής σφραγίδας των Νενήτων, εγχαράχθηκε ως έμβλημα το άροτρο . Κατά δήλωση της διαπρεπούς λόγιας συνπολίτιδοςκας Αιμιλίας Σάρρου. Είναι ένα από τα πιο γεωργικά και παραγωγικά χωριά της Χίου, 2ον στην παραγωγή Μαστίχας.

Υπήρχε έντονη εκκλησιαστική και μοναστηριακή ζωή εντός του παλαιού χωριού, κατά τον Ζωλώτα, υπήρχαν 30 μικρές εκκλησίες και 5 μοναστήρια.

Με πρώτο του Αγίου Γεωργίου Καταργού, κατά τον Κωνσταντίνο Κανελάκη και τον Αρχ. Ανδρεάδη, που κτίστηκε στην Χίο το 556 μ.χ. των Ταχιαρχών, της Αγίας Φωτεινής του Αγίου Τρύφωνα, του Προφήτου Ηλία ( Ηλίου ) στην Βίγλα.

arrow_upward